Znáte ten pocit, když dorazíte po těžkém dni domů, v klidu si sednete, nalijete si sklenku něčeho ostřejšího a relaxujete? Jistě by vám alkohol chutnal víc, kdybyste věděli, že zároveň prospívá vašemu zdraví. Podle studie dánských vědců totiž může mírné popíjení alkoholu výrazně snížit riziko vzniku astmatu a onemocnění dýchacích cest.
Výzkum, který byl představen nedávno v Amsterdamu, trval celých osm let a zkoumal skoro 20 000 párů dvojčat ve věku od 12 do 41 let. Dvojčata na začátku i na konci studie vyplnila podrobné dotazníky.
Výsledky ukázaly, že nejmenší riziko pro vznik astmatu bylo zaznamenáno ve skupině mírných pijáků alkoholu.
Mezi těmi, kteří vypili za týden jednu až šest jednotek alkoholu (jedna jednotka odpovídá třetince desetistupňového piva, dvě jednotky půllitru dvanáctistupňového piva nebo dvěma deci vína), se astma rozvinulo pouze u čtyř procent účastníků výzkumu.
Ale pozor! U těžkých pijáků bylo naopak pozorováno 1,2 krát vyšší riziko rozvoje nemocí dýchacího ústrojí. Ovšem paradoxně nejhůře dopadla skupina těch, kteří nepijí alkohol vůbec nebo jen velmi zřídka. U nich je riziko astmatu a respiračních onemocnění dokonce 1,4 krát vyšší! Studie také ukázala, že na rozvinutí astmatu nemá žádný vliv to, jestli preferujete z alkoholických nápojů pivo nebo jestli dáváte přednost jinému nápoji.
Mírné pití alkoholu nicméně nesnižuje pouze riziko vzniku astmatu. Podle americké studie z roku 2007 mají lidé, kteří konzumují alespoň jeden alkoholický nápoj denně, o 30 procent nižší šanci, že onemocní rakovinou ledvin, než lidé, kteří nepijí vůbec. Nebylo přitom prokázáno, který druh alkoholického nápoje má nejlepší účinky.
Snížení rizika vzniku nádoru bylo pozorováno jak u piva, tak vína i lihovin.
Autoři studie však rovněž upozorňují, že protože je pití alkoholu spojeno se zvýšeným rizikem rakoviny dutiny ústní, hrtanu, hltanu, jícnu, jater, prsu a pravděpodobně i tlustého střeva, je třeba spíše podporovat jiné prostředky pro snižování rizika vzniku karcinomu ledvin, jako je udržování zdravé váhy a vyhýbání se kouření.
A jak konkrétně prospívají nejběžnější alkoholické nápoje – pivo a víno? Takové pivo prospívá zdraví především díky vysokému obsahu vitamínu B. Ten má blahodárný vliv na pokožku, která díky němu regeneruje. Je více odolná a pružná a také lépe reguluje funkci mazových žláz. Zároveň působí proti ekzému, akné a proti lupence. Vitamín B1 odbourává z tkání sacharidy, dodává energii, má velký vliv na růst, trávení a nervovou aktivitu. Vitamín B6 je důležitý pro absorpci bílkovin, reguluje cukry a sacharidy.
V pivu je také obsažena kyselina listová. Ta je velmi důležitá mimo jiné při tvorbě červených krvinek. Zlepšuje hojení ran a podporuje růst svalů.
Co se vína týče, to obsahuje kromě alkoholu také fenoly. V červeném víně se nachází vyšší obsah fenolických látek, v bílém je zase vyšší obsah antioxidačního enzymu katalýzy. A co to znamená? Tyto látky redukují škodlivý cholesterol, brání ucpávaní cév, shlukování krevních destiček a působí i na další faktory způsobující ucpávání tepen. Každodenní mírné pití vína tak výrazně snižuje riziko infarktu a dalších onemocnění cév a oběhového systému. Takže nakonec není zase tak zle, ne?
Wladass
29. 3. 2021 - 8:56Všichni jsme rádi za blahodárné účinky alkoholu 🙂
Vladimíra
8. 8. 2023 - 16:50Jako alkohol si pravda dáváme v omezeném množství s manželem skoro každý den, ale jsme si vědomi toho že by to vůbec nebylo potřeba. Přitom je to tak dobré. Ještě když máte doma třeba nějaké kvalitní víno a dáte si moc dobrý steak nebo zvěřinu.
Anežka
9. 8. 2023 - 10:55Jo tak to máte zase jako pravdu že vařit s vínem a nebo nějakou whiskey opravdu stojí za to. Já si kolikrát ale říkám že je škoda toho alkoholu když by se to dalo zužitkovat úplně jinak na nějaké ochutnávce, víte?
Vladimíra
9. 8. 2023 - 10:58Pravdu máte slečno, ale tak když my doma máme kvalitní titanové nádobí od zgastro .cz tak je dobré si čas od času odfrknout v nějaké kuchyni a nebo jak píšete třeba i na ochutnávce vína nebo nějakého kvalitního tvrdého alkoholu.
Anežka
9. 8. 2023 - 10:59Jo tak to děkuji za názor, je fajn že je na tom někdo tak podobně jako třeba já. Jsem také ráda za to že nemáte problémy s alkoholem a prostě si užíváte nejenom v kuchyni ale také třeba někde na ochutnávce vína nebo kvalitního tvrdého alkoholu. Já jsem na tom začínala už v pubertě.