Menu

Co je nového?

Svatý Martine, vítej! 5 tipů, kam na Svatomartinskou husu

Sdílení
Foto: Depositphotos

11. 11. již není primárně datum zasvěcený vyhlížení Martina, který má dorazit na bílém koni, ale spíše den pořádného gastro užívání si.

Na svatomartinské menu zve nejedna restaurace v Česku. Vypečená husička s křupavou kůrčičkou, bílé i červené zelí, k tomu variace knedlíků – kdo by odolal. V nabídce nechybí často také degustace letošního mladého vína, které by se rovněž mělo ochutnávat symbolicky až 11. listopadu po 11. hodině.

reklama

Za folklórem na Moravu

Kombinaci husích hodů s mladým vínem si nejvíce užijete přímo na Moravě. Martinské hody se konají například v Zaječí, Mikulově nebo v Kozojídkách na Hodonínsku. Celý víkend nabitý zábavou si můžete užít také v Kyjově, kde hody trvají tři dny – od pátku až do neděle. Kromě jídla a pití si užijete také krojovaný průvod, hodovou mši nebo tradiční „kradení káčera“.

Husička s dobrým pivem v Olši

Kdo by mastnou husičku raději spláchl pořádným pivem, může od pátku do neděle vyrazit na svatomartinské posvícení do restaurace Plzeňka Olše na pražském Žižkově. Ta je vůbec první ukázkou nového konceptu restaurací Pilsner Urquell. Ochutnat můžete husí kaldoun, paštičku z husích jater, pečenou husu na hruškách se zelím s jeřabinami a variací knedlíků, nebo staročeskou rolovanou husičku s žemlovou nádivkou a strapačky se zelím.

reklama

Ke zdroji

Jedna z největších husích farem u nás se nachází v Rohozné na Jihlavsku. Tam bude na Martina již trochu prázdno, o to více vypečených husiček najdete na talířích okolních restaurací. Samotná Jihlava tak tento víkend láká nejen na řadu turistických památek, ale i na lahodná svatomartinská menu. Zamiřte například do Jihlavského parlamentu Na Terasách, kde vás pohostí pečenou husičkou, kaldounem i svatomartinským vínem. Radniční restaurace podává husí vývar s žemlovými knedlíčky, paštiku s jalovcem, pečenou husu s červeným zelím a bramborovým a karlovarským knedlíkem.

Jako panstvo

Pokud si chcete užít hostinu vskutku královskou, zvolte ty správné kulisy – třeba prostředí starobylých hradů nebo honosných zámků. Například v Brně stojí za to vystoupat na Špilberk, kde Hradní restaurace a vinárna láká od 9. do 13. listopadu nejen na celou pečenou husičku, ale třeba i na husí kaldoun, kachní rillettes nebo tatarák z kachních prsíček. Svatomartinským posvícení ožije v sobotu 17. listopadu také zámek Zbiroh, kde si můžete vychutnat pečenou husu, svatomartinské víno i posvícenské koláče, ale můžete nasát také atmosféru dobové krčmy a lidového jarmarku.

Něco pro fajnšmekry

Pokud dáváte spíše než tradici přednost moderní gastronomii a nevšedním kombinacím, máme tipy i pro vás. Elegantní Augustine Restaurant, ležící na nádvoří bývalého augustiniánského kláštera nedaleko pražské Valdštejnské zahrady, zve na pečené prso a konfitované stehno, ovšem v kombinaci s šalvějovou omáčkou, kaštanovou nádivkou a zelným pyré. Restaurace V Zátiší na Betlémském náměstí podává po celý listopad husí variaci s terinou z bílého zelí, nastavovanou bramborovou kaší a husí omáčkou s černým rybízem.

reklama

Napište váš názor

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Využíváme Akismet k redukci spamu. Zjistěte více.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru