Uvažujete o založení vlastní restaurace? Pak jistě dobře víte, že srdcem každého takového podniku je kuchyně. Za dobrým jídlem se totiž lidé rádi vrací. Jak by měla vypadat a co by v ní určitě nemělo chybět?
Dispozice
Důležitou roli hraje uspořádání. Všechny základní sekce na sebe musí krásně navazovat – čištění a mytí nádobí, skladování potravin, potřeba je také dostatek místa pro manipulaci s jídlem, tepelné zpracování, servírování a výdej jídla. Ke klíčovým předpokladům každé profesionální kuchyně patří maximální funkčnost. Kuchařům se tady musí dobře pracovat, vše by mělo být praktické a být hezky po ruce.
Vybavení
Investujte do zařízení, které vám vydělá peníze. Snaha ušetřit na nesprávných místech se vám totiž může pořádně vymstít. Základním gastronomickým vybavením je v současné době bezpochyby konvektomat, který vlastně zastane funkci hned několika spotřebičů najednou.
Toto multifunkční zařízení zvládne rozmrazovat, vařit, péct, smažit, grilovat. Příprava jídel v něm je snazší, rychlejší a ekonomicky úspornější. Pokrmy navíc chutnají lépe, zachovají si více vitamínů a vyšší nutriční hodnotu.
Na jeden „zátah“ v něm zvládnete vytvořit několik porcí. Další nedílnou součástí kuchyně je varná technika v podobě elektrických a plynových sporáků, grilů a fritéz, chybět nesmí ani chladicí zařízení, jakou jsou chladničky a mrazničky.
Čistota
Profesionální kuchyně vyžaduje vysoké nároky na hygienu a dokonalou čistotu. Seznamte se proto důkladně se zákonnými vyhláškami Ministerstva zdravotnictví, které souvisí s provozem kuchyňských zařízení.
Při úklidu nepodceňujte žádnou maličkost, odstranit je třeba nejen ty do očí bijící nečistoty, ale i ty méně patrné, které uvíznou v různých škvírách, v digestořích.
Proto vybírejte to správné vybavení a materiály, díky nimž se vám bude pořádek udržovat daleko snadněji – vedle určitě nešlápnete s nerezem. Hygienický standard pomohou udržet také myčky na sklenice a na nádobí, které navíc ulehčí práci.
Kvalifikovaný personál
Najít kvalifikované lidi, na které by navíc bylo spolehnutí, je čím dál větší problém. O šikovné a spolehlivé profesionály z oboru je nouze. A nejde jen o kuchaře, ale i číšníky či servírky. Práce je časově i fyzicky náročná, takže ji nemůže dělat každý. Jakmile proto „kápnete“ na ty správné zaměstnance, snažte se je udržet zuby nehty. Právě na nich totiž závisí míra spokojenosti vašich hostů!
Napište váš názor