Krize je na spadnutí, propad tržeb v gastronomických a ubytovacích službách v důsledku koronavirové krize je obrovský. Odhad ztrát se pohybuje v desítkách miliard korun. Podle údajů Svazu obchodu a cestovního ruchu zaměstnává jen cestovní ruch v České republice kolem 240 tisíc lidí. Jaká je očekává budoucnost?
Koncem května se obvykle naplno rozjíždí letní turistická sezóna a firmy najímají brigádníky, aby zvládly nápor hostů v hotelech, restauracích, ubytovacích, rekreačních a sportovních zařízeních. Letos je to ale jinak: nedávno se znovu otevřely restaurace, hotely a penziony, ale o návratu k normálu se nedá hovořit. Uzavření hranic zatím stále platí a je téměř jisté, že cestovní ruch, a s ním spojené služby, se letos neobnoví v dřívějším měřítku ani během letních měsíců.
Restaurací zavře méně, než se očekávalo
Na konci května se po více než dvou měsících znovu otevřely u restaurací i vnitřní prostory. Ty se tedy s určitými omezeními, jako je zkrácení otevírací doby nebo nutnost snížit počet stolů kvůli povinným odstupům, vracejí k téměř normálnímu provozu.
Je ale otázka, pro kolik z nich to bude po vynuceném snížení kapacity ekonomicky únosné, a nakolik bude zájem hostů trvalý – po prvotním nadšení může následovat pokles návštěvnosti, svou roli sehraje i horší ekonomická situace lidí.
Podle odhadu ekonoma Lukáše Kovandy po koronakrizi již znova neotevře zhruba deset procent českých hospod, restaurací a dalších stravovacích provozů.
Gastronomické podniky podle ekonomů ztratily na tržbách asi 23 miliard korun. Budoucnost byla líčena v temných barvách, objevovaly se odhady, že by karanténní opatření mohla způsobit uzavření až 30 % restaurací. Aktuální údaje od některých zdrojů jsou podstatně optimističtější, z průzkumu Plzeňského Prazdroje vyplývá, že pokračování podnikání nyní plánuje 97,5 % hospod.
„Záležet bude samozřejmě na lokalitě a stěžejní cílové skupině návštěvníků. Jiná bude situace restaurací v místech atraktivních pro české turisty nebo zaměřených na nabídku běžných obědů či večeří pro lokální klientelu, jiná těch, které stavěly na nabídce pro cizince – například v centru Prahy či Českého Krumlova,“ říká Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz.
Jak to vypadá s cestovním ruchem
Statistická data za první čtvrtletí, která zveřejnil ČSÚ, ukazují, že v březnu došlo vlivem pandemie k meziročnímu propadu o 67 % u počtu hostů a o 57 % u počtu přenocování. Novější údaje zatím nejsou k dispozici, ale předpokládá se, že plný dopad krize ukáží až údaje za druhé čtvrtletí.
Mezi nejpostiženější patří kromě Prahy Jihočeský kraj, kde hostů ubylo o 29,3 %. Téměř 28% pokles pocítili hoteliéři a provozovatelé penzionů na jižní Moravě.
V Praze odhady hovoří o poklesu příjmů z cestovního ruchu o téměř 64 miliard korun (zhruba 45 %) a v ohrožení je přes 36 600 pracovních míst. Celkem cestovní ruch zaměstnává v České republice téměř čtvrt milionu lidí, a i přes rozvolnění opatření během května hrozí sektoru ztráta 80 tisíc pracovních míst. Zdá se, že ekonomická krize je tak neodvratná.
Jako „náplast“ na propad zahraniční turistiky by měl posloužit tuzemský cestovní ruch. Podle studie Asociace restaurací a hotelů by ale Češi museli mít 6-8 týdnů tuzemské dovolené a vynaložit za ni 15-25 tisíc na ekonomicky aktivní osobu navíc nad rámec toho, co již za tuzemské dovolené utrácejí, aby vynahradili výpadek příjmů od zahraničních turistů.
Aktuální průzkumy navíc ukazují, že 50 % lidí letos s letní rekreací vůbec nepočítá, ať už je důvodem to, že si již vybrali dovolenou kvůli koronavirové karanténě nebo si ji nemohou dovolit z finančních důvodů.
Propad brigád v těchto oborech
Kromě propouštění trvalých zaměstnanců dopadá situace i na řadu dalších lidí, kteří vylepšovali svou finanční situaci letními brigádami v gastronomických provozech nebo v cestovním ruchu. „Nabídka míst v těchto oborech je zatím minimální, což dokazují i údaje z našeho pracovního portálu. Zatímco v loňském roce se zde počet nabízených míst na dohodu v jarních měsících pohyboval v řádu stovek a obor gastronomie a cestovních služeb figuroval v první pětce oborů s největším počtem brigádnických míst, letos jde zatím jen o desítky nabídek,“ komentuje situaci Michal Novák.
Eliška
20. 4. 2023 - 23:28No ten koronavirus to bylo peklo pro naše restaurace. Ale zase na druhou stranu si určitě polepšily domácnosti. Tak nějak více se stmelily, nemám pravdu? Člověk se musel naučit i lépe vařit protože prostě do školních kantýn a do pracovních jídelen chodit nemohl. Nám doma to prospělo.
míša
1. 5. 2023 - 19:09I u nás doma se v kuchyni udělal velký pokrok. Pravdou je že jak se chviličku ani nerozváželo jídlo tak se lidé hodně změnili a museli se o sebe umět postarat. Já jsem se naučila třeba skládat rubikovu kostku, z toho jsem pak měla velkou radost. Ale co mně přijde zvláštní, tak je teda to, jak jsem se naučila dělat maso a steaky.
věra
1. 5. 2023 - 19:10Také ses naučila dělat steaky? Manžela to také hodně vzalo a dnes se tím všude chlubí. Protože to bylo opravdu období kdy jsme se zastavili a dělali přesně to, co se po nás chtělo .Já jsem sama ráda že se mi hodně věcí podařilo v tom období a v tom roce.
Estráda
1. 5. 2023 - 19:11Pro nás doma to bylo docela peklo. Ale pak jsem vzala do ruky titanovou pánev kterou jsme si objednali na zgastro .cz a celé se to nějak posunula. Rázem jsme dělali kvalitní maso a všechno bylo jednodušší. Člověk se na tom hodně naučí když se takto svět zastaví a neví se co bude dál no.