V sobotu 26. dubna se na nádvoří před Břevnovským klášterním pivovarem sv. Vojtěcha uskuteční 2. ročník Festivalu klášterních pivovarů. Festival proběhne na půdě nejstaršího českého kláštera, který je s výrobou piva historicky úzce spjat již od svého založení roku 993.
Návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost ochutnat sortiment všech pěti českých klášterních pivovarů na jednom místě. Jejich spolupráce vznikla díky programu Volba sládků z Plzeňského prazdroje. Letošní ročník spojuje tematika nakuřovaného sladu – každý ze zúčastněných pivovarů k ní přistoupil originálním způsobem ať už při výběru pivního stylu, nebo při dávkování různého množství nakuřovaného sladu. Výsledkem je sedm Poutních piv, která budou na festivalu k ochutnání. K pěti českým klášterním pivovarům se připojil i jeden klášterní host ze Slovenska z Červeného kláštora a také Volba Sládků z Prazdroje.
Historický speciál podle receptury z roku 1585
Domácí Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha výjimečně dopředu navařil historický speciál podle receptury z roku 1585 z knihy Tadeáše Hájka z Hájku, osobního lékaře Rudolfa II. Toto pivo, které bude na festivalu k ochutnání, by mělo návštěvníkům přiblížit chuť středověkých piv ze 16. století. Loni se Břevnovský pivovar prezentoval se samotnou výrobou tohoto piva během festivalu, letos to vezme z té „ochutnávací“ stránky.

Zúčastněné pivovary:
- Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha (Praha)
- Klášterní pivovar sv. Norberta Strahov (Praha)
- Pivovar Ossegg (Osek)
- Pivovar Porta Coeli, Vorkloster (Předklášteří)
- Klášterní pivovar Želiv (Želiv)
- Pivovar Červený Kláštor (host – Slovensko)
- Volba Sládků – Plzeňský prazdroj
Vstup na festival je zdarma, tak hurá na pivo a na zdraví!
Napište váš názor