Menu

Co je nového?

Vaření pro opravdové muže: Lečo

Shares
Text: Ifa, Foto: Depositphotos

Někdo tento pokrm miluje, druhý nenávidí. Mojí ambicí je, naučit lečo milovat všechny chlapy pod sluncem, a že jich není málo! Obyčejné jídlo může být povýšeno na lahůdku, pokud budou všechny ingredience čerstvé, kvalitní a hezky úhledně nakrájené.

reklama

Vážně, to není žert. Ledabyle pokrájená paprika a různě velké kousky uzeniny se nerovnoměrně vaří a kazí nejjemnější chuťové nuance. Ostatně, u té uzeniny se můžeme chvíli pozdržet. V českém leču nesmí chybět, ale například v tom italském ji nenajdeme. A nenajdeme ani vejce, které ve finále odrazují kdejakého přecitlivělého strávníka.


Naopak cuketa, u nás stále nezaslouženě opomíjená, je v zahraniční verzi běžná. Proto v receptu budou uvedeny všechny složky, ale vy si některé můžete klidně odpustit.

reklama


Co nakoupit a na co nezapomenout:

  • 2 hezké velké cibule
  • 4 zelené papriky
  • 4 rajčata
  • 1 cuketa – nemusí být, ale je vážně dobrá
  • 200 g uzeniny – špekáčků, točeného salámu nebo klidně i špalíčku uzeného masa – nemusí být vůbec
  • Máslo – podle oka tak čtvrt kostky a trochu oleje, paprika mletá – koření, lžička majoránky – koření, pepř, sůl

Začněte své kuchařské počínání pečlivým krájením. Nadrobno cibulku, na větší kousky papriku a uzeninu i rajčata. Až budete mít vše připravené, můžete skočit k plotně. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte olej, aby se máslo tak rychle nepřepálilo a nasypte nadrobno nakrájenou cibuli. Míchejte, až cibule zrůžoví a začne vonět. Přidejte na kostičky nakrájenou uzeninu, pokud ji v leču chcete mít. Následuje nakrájená paprika, cuketa, kterou nemusíte loupat, ale vykrojte prostředek – jadřinec.


Lečo

Asi po 4 minutách míchání přidejte nakrájená rajčata, okořeňte – s tím pepřem opatrně, stačí špetka a přikryjte hrnec pokličkou.

Teď lečo dusíte, pokud byste to nevěděli, ale vy to víte a umíte! Dušení probíhá asi tak dlouho, jako byste dusili svého úhlavního nepřítele. Tedy takových 5 minut určitě.

Pokud jste se odvázali a použili dvojnásobné či trojnásobné množství všeho, dusíte samozřejmě déle.

reklama

Nyní následuje závěrečný majsrštyk, jak říkáme my Češi. Zahuštění pokrmu vejci. Důrazně varuji. Nevyklepávejte vejce ze skořápky přímo do vařícího se pokrmu. Vyklepněte všechna vejce do hrnečku, abyste se přesvědčili, zda se ve skořápce neskrývá podlý pukavec. V létě se to může stát a jídlo by bylo navždy zničeno!


Vaření pro opravdové muže: Frittata



Tak tedy vyklepněte, zkontrolujte a nalijte do hrnce. Pěkně rozmíchejte a znovu asi 4 minuty provařte, aby vejce zežloutla a jakoby zatuhla. Lečo je hotové!

Ta vejce jsou pro někoho důvodem, proč lečo nevyhledává. Kvůli vzhledu!

Pokud do leča vejce nedáte, můžete místo nich přidat drcená rajčata z plechovky nebo trochu rajčatového protlaku. Vznikne tím, jak již bylo řečeno, italská verze leča. Je také moc dobrá, to je jasné.


A co k leču? Klidně chleba nebo brambory či rýži. Obzvlášť otrlí jedinci si rádi dávají k leču houskový knedlík, který z tohoto lety prověřeného pokrmu rázem učiní retro pochoutku hodnou staré dobré nádražní hospody. Nostalgie vám vžene slzu do oka, tak si připravte pořádný plátěný šnuptichl! Dobrou chuť a nesnězte celý hrnec, zítra je taky den!

reklama

Comments (5)

  • Jarda

    12. 9. 2019 - 22:17

    Jupiiii, konecne dalsi recept!

    Reply
  • Martin

    29. 9. 2022 - 14:25

    Když už si něco jdu uvařit třeba do práce a nebo jen tak protože na to mám chuť, tak se musím často velmi dlouze rozmýšlet co třeba budu potřebovat nakoupit. Oceňuji třeba ženy, které jdou do obchodu a teprve tam vymýšlejí co budou vařit. Na to já nemám asi mozkovou kapacitu..

    Reply
    • Olga

      1. 10. 2022 - 23:18

      To víš Martine, my ženy už to vaření máme prostě v kostech. Často nad věcmi nepřemýšlíme a prostě konáme. To je docela rozdíl u vás chlapů. Vy musíte mít totiž všechno promyšlené a nedokážete dělat dvě věci naráz. Možná proto i ta kuchyně není váš šálek.

      Reply
  • Martin

    1. 10. 2022 - 23:18

    Tak to prr zase, já bych se chtěl naučit vařit, jen nemám nikoho, kdo by zaučoval. Mohla bys mně alespoň poradit co si mám pořídit do kuchyně a v čem rozhodně neotálet? Chci se naučit vařit abych mohl zajistit jednoho dne rodinu.

    Reply
  • Olga

    1. 10. 2022 - 23:19

    Jestli to s tím textem a myšlenkami myslíš opravdu vážně, tak si pořiď nějaké základní titanové nádobí. V tom neuděláš rozhodně chybu. No a potom už si teda stačí najít nějakou partnerku, spojit výdaje a příjmy a kupovat prémiovější suroviny, z nichž pak budete společně vařit.

    Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru