Menu

Co je nového?

Vaření pro opravdové muže: Hovězí Stroganov

Shares
Text: Ifa, Foto: Depositphotos

Už pouhý název tohoto sofistikovaného a lahodného pokrmu budí respekt. Většina skromných kuchařských laiků si ani netroufne pomyslet, že by Stroganov zvládla, natož na profesionální úrovni. Světe div se, jde to a dokonce lehce!

reklama

Pokud tedy toužíte ohromit své blízké i sami sebe, pusťte se klidně do toho! Recept vymyslel údajně ruský velvyslanec v Římě, nějaký pan Grigorij Alexandrovič Stroganov. Zřejmě měl Saša už dost špaget, lilků a omáček pomodoro. Stroganov se připravuje v mnoha nejrůznějších verzích a obdobách, ale já, dle svého zvyku, vybrala tu nejjednodušší a s co nejméně ingrediencemi, protože v jednoduchosti bývá krása, jak se u nás v Sudetech říká.


Co byste si měli nakoupit a na co nezapomenout?

  • 1/5 kila hovězí svíčkové nebo hovězího nízkého roštěnce
  • 2 cibule, nejlépe šalotky
  • 300 g žampionů – může být i víc
  • 50 g rajčatového protlaku nebo pyré
  • 200 ml smetany 30%
  • 200 ml dobrého červeného vína – někdo dává přednost koňaku
  • Sůl, máslo, pepř, paprika mletá
  • Dvě kyselé okurky – nemusí být
  • Příloha – rýže, těstoviny, noky nebo špecle či bramborový knedlík


Na přípravu se soustřeďte, odložte mobil a všechny ingredience si připravte k ruce, abyste nikam neodbíhali. Nakrájejte si maso na tenké nudličky.

reklama

Zde na začátečníky číhá nástraha. Maso musíte krájet napříč vláknu, nikoli podélně. Že k tomu potřebujete opravdu ostrý nůž, nemusím asi zdůrazňovat.

Nyní pokračujte v krájení cibule na malé pravidelné kostičky. Dalším adeptem na krájení jsou žampiony. Dle velikosti je stačí rozdělit na čtvrtky tak, aby z nich byly kousky cca 2 x 2 cm, ale můžete je dle chuti nechat i větší, jen přepůlené.


Teď si otevřete smetanu, plechovku s protlakem i lahev vína. Teprve nyní můžete v klidu začít s přípravou Stroganovu. V hlubším hrnci rozehřejte máslo a nasypte cibuli. Míchejte, až se cibulka pěkně rozvoní a zrůžoví. Přidejte maso a opět poctivě míchejte, až bude hezky opečené ze všech stran. Posypte lehce mletou červenou paprikou a špetkou pepře. Párkrát opět promíchejte a bez zbytečného otálení nasypte žampiony.


Hovězí Stroganov

Vyčkejte 5 minut a nalijte víno. Nechte dalších asi 5 minut probublat. Alkoholový odér se vytratí a v pokrmu zůstane jen lahodná vinná chuť.

reklama

Pokud jste se rozhodli místo vína přidat koňak či brandy, nezapomeňte i tak tuto fázi dodržet a nechat alkohol vyprchat. Nedodržení postupu bývá nejčastější chyba i profi kuchařů.

Nyní, když už alkohol necítíte ani v předsíni, natož nad hrncem, přidejte protlak a za chvíli i smetanu. Osolte a duste ještě chvíli do měkka. Pokud toužíte po kyselejší chuti, můžete přidat již zmíněné kyselé okurky. Někdo je má ve Stroganovu rád, jiný zase nikoli. Tak je to jen na vás.


Vaření pro opravdové muže: Rakouské špecle



O příloze již byla řeč. Dobrou rýži můžete ještě vylepšit najemno nakrájenou šunkou. Na závěr můžete celý pokrm lehce posypat čerstvými bylinkami. Tak to ani nebolelo, což? Povzbuzeni kuchařskými úspěchy bychom mohli příště společně zvládnout třeba takovou kachýnku, co říkáte?

Comments (3)

  • Gábina

    1. 11. 2022 - 22:56

    Uvařit pro chlapa pořádnou porci se kterou bude vždy spokojen není nic jednoduchého. Zvláště pak když si chlapi vybírají různá jídla. Jsem toho názoru že každý by si měl vařit sám. Jen třeba ve vztahu je lepší, aby se vařilo ve dvojici, tím se totiž hodně ušetří náklady.

    Reply
    • Věra

      2. 11. 2022 - 15:01

      U nás se z časových důvodů každý den střídáme. Nehledě na to, že kdyby si každý měl vařit sám, tak bychom potřebovali mít dvojnásobně množství titanového nádobí než máme dnes. Používáme totiž myčku a ta udělá jeden cyklus nejdříve za 45 minut.

      Reply
      • Míša

        2. 11. 2022 - 15:02

        No a tak byste si vařili aspoň každý pro sebe, co je na tom tak strašného? Já nevím že vy neschopní lidé se vždy na něco musíte prostě vymlouvat, to je tak strašně ubíjející, achjo. Běžte už někdy někam taky pracovat, ať poznáte hodnotu vašich peněz a úspor.

        Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru