Že nevíte, co si pod pojmem empanadas představit? Že nebudete kuchtit něco neznámého a možná i podezřelého? Až ochutnáte jednu jedinou plněnou taštičku tohoto názvu, změníte názor rychleji než kdejaký zarputilý politik!
Empanadas jsou oblíbené hlavně ve Španělsku a Portugalsku, Mexiku a v Brazílii. Jedná se o jakési šátečky z pšeničné mouky, naplněné nejrůznějšími nádivkami, od oblíbené masové až po sýrovou nebo rybí. V jedné z autonomních španělských oblastí, Galicii, se koná každoroční festival empanad, což vypovídá o obrovské oblibě tohoto pokrmu. Tak proč ho nevyzkoušet i u nás v Čechách, že?
Už název vypovídá, že se jedná o jídlo sofistikované a chutné. Žádný fast food, žádná rozmočená houska v celofánovém pytlíku.
Až na pracovišti vyndáte svoji designovou svačinovou krabičku a nabídnete kolegům empanadas, stanete se králem. Už jen železný trůn bude chybět!
Potřebné suroviny si rozdělíme na těsto a několik druhů náplní:
Těsto
- 500 g polohrubé mouky
- půl pytlíku kypřícího prášku do pečiva
- 200 g másla nebo Hery
- 2 vejce, 2 – 3 lžíce studené vody, sůl
Náplň č. 1
- ½ kg mletého masa, nejlépe směsi vepřového a hovězího nebo jakéhokoliv
- 2 najemno nakrájené cibule, 2 stroužky česneku, 2 uvařená vejce natvrdo
- půl konzervy drcených rajčat nebo rajčatového pyré
- lžíce hrozinek nebo oliv (nemusí být)
- sůl, pepř, bylinky – pokud možno čerstvé (bazalka, oregano, petržel, jemně nakrájený pórek atd.)
Na rozpáleném oleji nechte zrůžovět cibulku, přidejte maso a promíchejte. Asi po 10 minutách přidejte česnek, protlak, hrozinky či olivy a dopřejte směsi dalších 15 minut na sporáku. Nakonec přidejte natvrdo uvařená a najemno nakrájená vejce a bylinky. Odstavte z plotýnky a nechte chladnout, aby byla náplň jen vlažná.
Náplň č. 2
- 2 mozzarelly, 1 sýr s modrou plísní a libovolné množství nastrouhané goudy
- 1 syrové vejce
- bylinky dle chuti, případně 1 červená paprika – zelenina, ne koření!
- vše smíchat
Náplň č. 3
- 1 konzerva tuňáka
- půl konzervy drcených rajčat nebo pár čerstvých rajčat
- 2 stroužky česneku
- půl hrnku nastrouhaného eidamu nebo nastrouhaného parmezánu
- vše smíchat
Náplň č. 4
- půl hrnku mražené nebo sterilované kukuřice
- půl hrnku nastrouhaného parmezánu
- čerstvé bylinky
- vše smíchat
Nyní do mísy nasypte mouku, přidejte půl pytlíku kypřícího prášku a promíchejte. Nyní vyklepněte 2 celá vejce a přidejte na kostičky nakrájený studený tuk. Pár lžic studené vody pomůže vytvořit pevné těsto, které nechte asi hodinu odpočívat v lednici.
Vyválejte si cca 3 mm silnou placku, vykrájejte třeba sklenicí nebo hrnkem kolečka. Lžičkou umístíte do středu kolečka náplň.
Jak jste jistě poznali, mimo té první je příprava náplně velmi snadná.
Nyní kolečko přehněte, aby vzniknul půlměsíček a prsty pečlivě stlačte okraje. Takto vzniklé šátečky pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů do zlatova. Toť vše! Šátečky se dají smažit i na pánvi v oleji, ale jsou zbytečně mastné. Tak dobrou chuť a nechte si pár empanadas i na zítra!
Jarda
20. 6. 2019 - 16:05Wow, tak o tomhle slysim poprve! A to jsem si myslel, jaky jsem svetobeznik 🙁 kazdopadne to hned o vikendu vyzkousim, na kolegy kaslu, stejne si nic nezaslouzi 😀