Ústřice buď milujete, nebo nenávidíte, nic mezi tím neexistuje, konzistence nápadně připomínající hlen totiž opravdu není pro každého. Ačkoliv je Francie stále považována za ústřicovou velmoc, už to dávno neplatí. Největší spotřebu mají totiž Irové, kteří, světe div se, dokonce i své ústřice do Francie dováží!
Proto není divu, že průměrný Ir nemá problém zkonzumovat k snídani klidně deset živých mořských mlžů a spláchnout je pěkně natočeným Guinessem. Pokud se chystáte v budoucnu vyzkoušet takovou typickou irskou snídani, měli byste si dát pozor na pár věcí.
- Ústřice jsou nejlepší v podzimních a zimních měsících. Babské povídačky dokonce tradují, že jsou ústřice nejlepší v měsících, které mají v názvu písmeno „r“ – tedy samozřejmě spíše ve středomořských jazycích, než v češtině nebo slovenštině. V létě mají totiž méně kvalitní maso.
- Čerstvé ústřice by měly být lesklé a vlhké, chlazené zase především zavřené, pokud by se vám zdála některá otevřená, zkuste se jí dotknout, pokud se sama zavře, je vhodná ke konzumaci.
- Ústřice hlavně nežvýkejte! Zásadní pravidlo zní: vysrknout, vychutnat a spolknout!
- Ačkoliv jsou ústřice velkým zdrojem vitamínů, zinku a jódu, mohou způsobit v krajních případech i žloutenku typu A, hlavně pokud se pohybovaly v zamořených vodách. Nezapomeňte tedy ústřici před konzumací pokapat citrónem, nežádoucí mikroorganismy nemají rádi kyselé prostředí a riziko nákazy nějakou nepříjemnou nemocí se tak sníží. A samozřejmě: nakupujte jen z důvěryhodných zdrojů!
- Ústřice vám mohou pomoci s hubnutím, dodají vám potřebné živiny bez zbytečných kalorií. Obsahují také velké množství bílkovin. Jen pozor na zkonzumované množství, aby vám nevyletěl cholesterol na Měsíc.
- Že jsou ústřice afrodiziakem, jste už určitě slyšeli, Casanova údajně nepohrdl rovnými 50 ústřicemi k snídani denně! Tak nás tak napadá… nebyl Casanova nakonec Ir?
Leave a reply