V neděli 20. března nastal jeden velmi důležitý milník v historii českého McDonald’s. Bylo to přesně tři desítky let ode dne, kdy v pražské Vodičkově ulici otevřela vůbec první restaurace této značky u nás.
Slavnostní události se vedle známých osobností či tehdejší americké velvyslankyně a herečky Shirley Temple-Blackové zúčastnily i tisíce natěšených Čechů. Za oněch 30 let, kdy tu McDonald’s mohl svobodně podnikat, se značka i restaurace dramaticky proměnily a nabídly celou řadu novinek. Tady jsou nejzajímavější momenty z historie v ČR i ve světě!
Vítej, svobodo, vítej, McDonald’s!
V neděli 20. března to bylo přesně 30 let, kdy se konal velký svátek. Nedlouho poté, co padla železná opona, se v roce 1992 otevřel vůbec první McDonald’s v naší republice. Události ve Vodičkově ulici se zúčastnilo mnoho tisíc lidí, pro něž byla americká restaurace jedním z nejzářivějších symbolů svobody.
Nechyběly ani známé osobnosti jako Jiří Bartoška, Josef Abrhám, Lenka Filipová či tehdejší americká velvyslankyně a herečka Shirley Temple-Blacková. Před restaurací se tvořily fronty dlouhé stovky metrů, které musely být regulovány policií, a restaurace za svůj první den provozu obsloužila rekordních 11 tisíc zákazníků.
Ti si už tehdy pochutnávali třeba na Cheeseburgeru, Big Macu, jablečné taštičce či shaku. Bez zajímavosti není ani fakt, že právě restaurace McDonald’s ve Vodičkově ulici byla tou první, která se u nás proměnila ve franšízu; v roce 1995 ji získal Karel Suk. Plně v rukou franšízantů, a tedy českých podnikatelů jsou všechny restaurace McDonald’s od roku 2020.
Tak šel čas
Důležité milníky se odehrály i v následujících letech. První McDonald’s v Ostravě byl otevřen v roce 1993 a ve stejném roce jsme u nás oslavili také příchod prvního Drive-Thru, a to v restauraci ve Velkém Meziříčí na D1. Rok 1997 se nesl ve znamení prvního ročníku McDonald’s Cupu, který se postupně vypracoval na největší turnaj ve fotbale pro děti z prvních stupňů základních škol.
V roce 2009 bylo v Průhonicích u Prahy otevřeno první McCafé a od roku 2010 mají všichni zákazníci McDonald’s wi-fi zdarma. Dotykové kiosky byly představeny v roce 2015 v restauraci na pražské Jižní spojce a v roce 2017 přivítal český McDonald’s miliardtého zákazníka.
O rok později jsme si mohli začít pochutnávat na burgerech s dovážkou prostřednictvím McDelivery a v roce 2019 byla opět na Jižní spojce otevřena první restaurace nové generace stejně jako jubilejní 100. restauraci v Opavě.
A jak to bylo s nabídkou pokrmů, které dnes tolik milujeme? Happy Meal si můžeme objednat od roku 1995, McNuggets dorazily v roce 1997. Od roku 2005 se připravuje McRoyal a významný byl i rok 2007: premiéru oslavil Big Tasty stejně jako snídaňová nabídka. Rok 2010 se nesl ve znamení McWrapu a v roce 2014 přibyl první bezlepkový produkt. Od roku 2016 najdete v burgerech výhradně české hovězí.
Česká spojka
I když McDonald’s nezaložil, dokázal ho proměnit v největší a nejúspěšnější síť restaurací na světě. Řeč je o podnikateli Rayovi Krocovi, který se narodil v roce 1902 a jehož rodiče pocházeli z vesničky Stupno v Plzeňském kraji. K podnikání Raye přivedl otec, a tak se už od mládí živil kdečím. Měl vlastní obchod s deskami, prodával kelímky či roboty na přípravu zmrzlinových shaků. V 50. letech se pak seznámil s bratry McDonaldovými, kteří provozovali populární bistro. Ray si od nich nejprve v roce 1955 koupil franšízu, aby v roce 1961 ovládl celou společnost. A byl to právě on, kdo tu zavedl vysoké požadavky na hygienu nebo nadstandardní zákaznický servis, což k popularitě restaurací nejen v USA, ale i po celém světě významně přispělo.
Když Ray Kroc v roce 1984 zemřel, byla hodnota jeho majetku vyčíslena na 600 milionů dolarů, což by dnes znamenalo bezmála 38 miliard korun. Časopis Time ho rovněž zařadil mezi stovku nejvýznamnějších osobností uplynulého století a až se budete toulat po Plzeňsku, zastavte se ve Stupně. Ray Kroc tu má od roku 2002 svoji pamětní desku.
Planeta na prvním místě
S odpovědným přístupem k planetě to McDonald’s myslí vážně opravdu dlouho. První výroční zpráva o společenské odpovědnosti vyšla už v roce 2002 a pozadu nezůstává ani Česká republika.
Od roku 2000 se v restauracích třídí veškeré obaly od zákazníků. Obaly od dodavatelů či použitý olej z fritéz se třídí již od roku 1992.
Aktuálními změnami na cestě k šetrnějšímu provozování restaurací je v McDonald’s odstranění plastových kelímků, přechod z plastových na papírová brčka či nahrazení plastových příborů těmi ze dřeva. Ročně tím McDonald’s ušetří víc než 100 tun plastu. V loňském roce také odstartovala kampaň Naše protože, která propaguje šetrnější přístup k planetě, stejně jako do terénu poprvé vyrazily úklidové čety, tzv. Trash Patrols. Složeny jsou jak ze zaměstnanců McDonald’s, tak i dobrovolníků, starají se o čistotu v okolí restaurací a odpadky sbírají i v přírodě nebo na oblíbených výletních místech.
Úspěšný loňský rok
I přes nelehkou dobu způsobenou pandemií se loni restauracím McDonald’s v ČR dařilo. Tržby oproti předchozímu roku rostly o 19 % a dosáhly bezmála 7 miliard korun. Oproti roku 2020 byl patrný návrat zákazníků do restaurací, rostla ale také rozvážka McDelivery a obliba snídaňových pokrmů. Důležitá změna proběhla na postu generálního ředitele, kdy dlouholetého lídra Tomasze Rogacze vystřídal Dan Camp. „Je nám ctí a jsme vděční, že už tři dekády můžeme Čechům nabízet naše tradiční produkty, které jsou ikonicky známé po celém světě. Jsme hrdí, že jsme před 30 lety naše podnikání pod zlatými oblouky postavili na hodnotách jako je podpora komunit, zodpovědnost, rovná příležitost a radost, a že na nich pevně stojíme dodnes,“ říká Camp.
Věrka
29. 3. 2022 - 23:47To už je tolik let? To snad ani není možné vážení. Já jsem do mekáče začala chodit hned jak jsem se přestěhovala za přítelem do Prahy. Sakra to je doba, neskutečné. No tak pravdou je že brzy také oslavíme 30 let od svatby. Chystám nějaký slavnostní pokrm, doporučíte mi něco, prosím?
Ema
30. 3. 2022 - 23:27Jejda co bych ti tak jako mohla doporučit. Hele jestli máš doma kvalitní titanové nádobí tak bych se nebála třeba něco pomalu upéct v troubě. Dělala si někdy třeba medová žebra? Jestli ne, tak si najdi nějaký recept. Je to hrozně dobrá věc. Určitě se ti to povede, věřím v tebe.
Vašek
30. 3. 2022 - 23:28Holky vy vážně nevíte co chlapovi udělá největší radost? No přece pořádná flákota masa a k tomu třeba domácí hranolky s nějakou dobrou majdou. No a když se potom přesunete do postele, tak ten váš bude v sedmém nebi. Není třeba vymýšlet žebra, s tím je moc práce.
Ema
31. 3. 2022 - 0:37Víš Vašíku, my ženy to prostě bereme trošku jinak, ale to je jasné, že vy byste chtěli flákotu masa. My se tady s holkama snažíme vymyslet něco, co bude ženu při vaření také bavit víš? A nemyslíme jen na tom jedno jako vy, chlapi no…
Vašek
31. 3. 2022 - 0:38No tak to jsem teda neřekl že my myslíme jenom na to jedno. Buďte vůbec rády že jsem se zapojil do debaty. Taky jsem se na vás vy ludry mohl klidně vybodnout. A že já se vůbec rozčiluji a bavím se s vámi. Jdu na Psko..