Jste zvyklí nakopnout se během pracovního dne pravidelnou dávkou kofeinu? Spojte pauzu s malým rituálem. Zmáčknout tlačítko na stroji umí každý, vy máte na víc! Osvojte si jednoduchou techniku přípravy domácí kávy a uvidíte, že se budete na svůj „coffee break“ těšit ještě o něco víc.
Džezva
Příprava kávy v džezvě má svůj původ v Turecku, ale klasického českého „turka“ si v ní nepřipravíte. Kafe z džezvy je mnohem lepší! Když ho dobře připravíte, bude jeho kvalita srovnatelná s espressem. A taky vás podobně pěkně nakopne.
- Doba přípravy 15 minut
- Velice jemně namletá káva
- Směs Arabiky s Robustou
Jak na to?
- Nahřátou nádobku naplňte do dvou třetin teplou vodou. Vsypte do ní kávu (asi 2 lžičky kávy na 1 dcl vody, což je obvyklý objem džezvy) a pokud sladíte, pak i cukr (pravá káva z džezvy se sladí). Vše promíchejte.
- Postavte džezvu na oheň. Ve chvíli, kdy začne káva kypět, odstavte džezvu z ohně a nechte odpočinout. Dolijte trochu teplé vody.
- Džezvu vraťte na oheň. Jakmile káva opět vzkypí, odstavte ji.
- Nechte klesnout krustu na povrchu, promíchejte a káva je hotová.
- Kávu opatrně slévejte do menších šálků. Při nalévání by měla jemná sedlina zůstávat v rozšiřující se části nádobky.
Moka konvička
Káva připravená v moka konvičce není tak silná jako espresso, ale je mnohem silnější než třeba káva překapávaná. Konvičky se vyrábí v několika velikostech, od nejmenších pro jednu osobu až po rodinné.
- Doba přípravy 5 minut (z toho extrakce asi 30 sekund)
- Ideálně jednodruhová káva
- Káva jemnější než pro french press, hrubší než pro espresso v kávovaru
Jak na to?
- Do spodní části nádoby nalijte horkou vodu z konvice až pod přetlakový ventil (je u něj ryska). Nepoužívejte studenou vodu a nelijte vodu výš než po rysku.
- Na sítko v trychtýřku vsypte takové množství kávy, aby byl plný. Kávu nestlačujte, pouze ji zarovnejte rovným předmětem, například nožem.
- Na spodní díl našroubujte horní část konvičky i s vrchním sítkem a vloženým těsněním. Pečlivě utáhněte závit, aby z konvičky neunikala pára. Víčko konvičky nechte otevřené.
- Přiveďte vodu k varu. Jakmile začne káva přetékat do horního zásobníku, zmírněte plamen (intenzitu varné desky) a přiklopte víčko horní nádoby.
- Před koncem extrakce plamen vypněte, aby nedošlo k připálení ve spodní nádobě, kde běžně zůstává trochu vody.
Drip
Drip je velmi jednoduchý a levný systém. Je to keramický, kovový nebo plastový držák, do kterého se vkládá papírový filtr a pokládá se na servírovací konvičku či šálek.
- Doba přípravy 5 minut
- Káva nahrubo umletá
Jak na to?
- Do držáku vložte papírový filtr a důkladně jej propláchněte větším množstvím horké vody.
- Do filtru vsypte mletou kávu v množství 30 g kávy na 0,5 litr vody (cca 4 vrchovaté polévkové lžíce) a propařte ji malým množstvím vody o teplotě 93 °C (Nechte ji přejít varem a počkejte půl minuty, než zchladne.)
- Jakmile začnou prokapávat první kapky do spodní nádoby, dolijte krouživým pohybem vodu. Mletou kávu, která ulpí na stěnách papíru, shrňte do vody, aby nepřišla nazmar.
- Dolijte postupně veškerou vodu určenou k extrahování. Celý proces trvá asi 3 minuty.
- Poté odstraňte filtr s kávovou sedlinou a kávu rozlijte do šálků.
French press
French press je jednoduché zařízení za pár korun s docela jednoduchou obsluhou. Nemusíte k němu dokupovat žádné filtry a také údržba je snadná. Ve french pressu si můžete připravit i sypaný čaj.
- Doba přípravy 4 minuty
- Káva nahrubo umletá
Jak na to?
- Skleněnou nádobku si předem nahřejte vypláchnutím horkou vodou a na její dno nasypete mletou kávu v množství 30 g kávy na 0,5 litr vody (cca 4 vrchovaté polévkové lžíce).
- Kávu zalijte horkou, nikoliv vroucí vodou. Stačí ji nechat přejít varem a počkat půl minuty, než zchladne.
- Dobře promíchejte a přiklopte sítkem s víčkem. Sítkem stlačte vzniklou vrstvu kávy na povrchu asi 2 cm pod hladinu. Nechte extrahovat 3-4 minuty.
- Poté sítko stlačte až ke dnu; při stlačování nejděte přes odpor. Pokud vrstva na povrchu klade odpor, vraťte se se sítkem asi o 1 cm zpátky a poté pokračujte ve stlačování.
- Na závěr slijte kávu do šálků nebo do konvičky. Slívejte vždy veškerou vyextrahovanou kávu najednou, aby nezůstala v nádobě spolu s kávovou sedlinou.
Estráda
27. 12. 2022 - 9:08Tak to u nás je hitem těchto Vánoc moka konvička, se kterou děláme kávičku tak nějak s radostí od 25. prosince. Bylo to skvělé překvapení pod stromečkem od mých dětí, které opravdu věděly jak si získat naši pozornost u stromečku když malou konvičku zabalili do krabice od sekačky.