Lidé na japonském ostrově Okinawa žijí v průměru nejdéle na světě. Jistě za to může jejich přístup k životu i prostředí, ale určitě i to, jaký mají jídelníček. Okinawě se říká „Ostrov nesmrtelných“. Nejvíce stoletých lidí, kteří tam spokojeně žijí, je toho důkazem. Tohoto věku dosáhnou dokonce dvě třetiny tamních obyvatel. A ještě v 97 letech se většina z nich cítí v podstatě fit.
Extrémně zdraví Japonci proto zaujali nejednoho vědce. Výzkumníci dospěli k názoru, že nejklíčovějším faktorem, který zaručuje dlouhověkost, je právě ten jídelníček. Japonci z Okinawy se vyhýbají rakovině, srdečním příhodám, mrtvici a cukrovce díky stravě bohaté na zeleninu, sóju a mořské ryby.
Na talíř si často servírují sladké brambory, zelený salát, žlutou mrkev, tofu, hořký meloun (ten u nás není zas tak běžný), libové maso, ovoce a čaj. Jejich oblíbeným jídlem je polévka miso, píše web Huffpost.com.
Důležitou součástí japonského jídelníčku je i mořská řasa a zakládají si na kvalitním jasmínovém čaji. Japonci naopak nesní tolik rafinovaného cukru a mléčných produktů. Poměr proteinu a karbohydrátů v jídelníčku je u těchto ostrovanů 1:10.
Zdraví a dlouhověkost u nich spočívá také ve zvyku zvaném hara hachi bu, což v překladu znamená, že se Japonci nepřejídají. Jí pomalu a když zjistí, že jsou tak na 80 procent plní, jdou od stolu. Obezita jim proto nehrozí. Něco na tom jejich receptu bude.
Leave a reply