Menu

Co je nového?

Vaření pro opravdové muže: Guláš

Shares
Text: Ifa, Foto: Pixabay

Už je to tady, moji milí kuchtíci, vy kluci ušatí! Konečně jste se dočkali. Uvaříte si jednoduchý gulášek, na kterém nemůžete vůbec nic zkazit, i kdybyste nakrásně chtěli. Gulášů je totiž tolik druhů, že jakákoli odchylka od normálu bude brána jen jako jiná varianta tohoto pokrmu.

reklama

Pokud ho uvaříte dostatečné množství, můžete si klidně dát porci i další den a ten další také. Ovšem za předpokladu, že nezapomenete dát hrnec s touto lahůdkou do ledničky. Takový hrnec plný masa v sosíčku má ještě jednu výhodu. Už od rána se na tuhle pochoutku můžete těšit!

Vaše myšlenky při nudné poradě i otrocké práci mohou zabrousit k božsky chutnajícímu obsahu uchovanému ve stříbřitě se třpytící nádobě!

Ale dost lákání, je načase vyrazit do nejbližšího chrámu konzumu na nákup. Jak je mým zvykem, nakoupíte si i něco navíc, abyste nemuseli jít hned znovu. O příloze se záměrně nezmiňuji, protože ke guláši můžete přikusovat téměř cokoliv, od chleba, housky, brambor, až po hranolky, krokety a bůh ví, co ještě. Ostatně stojí za zamyšlení, proč si něco z toho nezakoupit a nestrčit do mrazáku, čistě jen do foroty.

reklama


Co tedy budete potřebovat?

  • 1 kg masa, vlastně jakéhokoliv. Může být vepřové, kuřecí, krůtí i hovězí. Být vámi, koupím vepřové plátky už nakrájené, ať se nemusíte stresovat, jakým směrem vést nůž. Krájí se vždy napříč vláknem, nikoli po směru.
  • 1 kg cibule
  • palička česneku
  • koření – paprika sladká, paprika pálivá, do košíku hoďte klidně i pár dalších pytlíků koření, neztratí se
  • sůl a pepř
  • olej nebo sádlo
  • pomazánkové máslo, tavený sýr, parmezán na strouhání, vejce – pokud vám nezbyly od minula


A chutě do toho, ať je hotovo!

Nakrájejte si na kostičky 3 – 4 oloupané cibule. Ty se vám budou lépe loupat od bubáku. Odřízněte ho a postupně svlékejte vrchní slupky. Potom rozřízněte cibuli na dvě půlky. Půlku položte rovnou stranou dolů a tu vypouklou podélně rozřezejte na díly, které příčně rozkrájíte na kostičky.

Složité? Prostě tu cibuli rozsekejte, jak to půjde. Ono se to nezblázní!

Potom si připravte maso, které rozkrájíte na kostičky cca asi 2 x 2 cm. Teď už jen nalijete na dno hrnce olej a můžete v něm rozpustit i kousek sádla. Množství podle oka, žádný stres. Do rozpáleného oleje nasypejte nakrájenou cibuli. Když začne zlátnout, první, ty nejemnější kousky dokonce hnědnout (neplést si s černým uhlím!), je správná doba nasypat do hrnce maso.



Nechejte chvíli jen tak, potom zamíchejte vařečkou, aby se opeklo ze všech stran. Nyní přidejte klidně půl pytlíku papriky, osolte, opepřete dvěma špetkami pepře, promíchejte a rychle zalijte vodou. Místo vody by mohl být vývar, ale tak daleko ještě zacházet nebudeme. Ta paprika nesmí být v rozpáleném oleji dlouho, mohla by zhořknout. Tak pozor!

reklama

U této činnosti neberte mobil ani nepokukujte po jistě úžasně zajímavých televizních zprávách!

Na kilo masa klidně nalijte té vody (může být studená i horká, každý doporučuje něco jiného) přes litr, aby bylo maso potopené. Zde je správný čas připomenout, že celý proces vaření je dobré sledovat nejen zrakem, ale i čichem a sluchem.

Zaposlouchejte se do té líbezné melodie klokotajícího guláše. Přivoňte k hrnci a nasajte opojnou vůni. Tomu se říká nirvána! Ne tomu smradu z okénka rychlého občerstvení!

A teď už jen vařte, vařte a vařte, dokud není masíčko měkké a chutné. Odhadem je to od hodiny výš. U hovězího se doba varu protáhne klidně až na 3 hodiny, pokud nechcete polykat tuhé houžve. Dle chuti znovu přisolte a vhoďte najemno nakrájený nebo dokonce rozetřený česnek.


Vaření pro opravdové muže: Řízek



Správný guláš se nezahušťuje. Vy můžete udělat výjimku a ke konci vhodit lžíci strouhanky nebo nastrouhat starou housku. Vylepšit tento základní guláš můžete zeleninou, parmezánem, kysanou smetanou nebo třeba kouskem pikantní klobásky. Já bych prozatím nevylepšovala. Méně je někdy více, což platí nejen u vaření.


Tak dobrou chuť! A příště bude pomazánka. Přece jste nečekali, že budete do guláše házet pomazánkové máslo, vy trulanti!

reklama

Comments (6)

  • Lumír

    6. 3. 2019 - 13:06

    STŘEDA – GULÁŠE TŘEBA!!
    A k němu pěkně pivínko, to bude teprv pomlaskáníčko! 🙂

    Reply
  • Jarda

    9. 3. 2019 - 16:15

    Tak jsem gulas dneska uvaril k obedu a vazeni, reknu vam, to bylo neco! Nic lepsiho jsem v zivote neuvaril, haha. I pritulkyne mi to pochvalila 🙂 Tesim se na dalsi recepty!

    Reply
  • Estráda

    30. 1. 2023 - 22:07

    Děkuji ti moc za tento recept. Můj chlap čas od času také udělá nějaké jídlo. Vůbec mě vlastně nenapadlo že by se u nás doma mohl někdy také udělat gulášek. Já ho dělám nějak, ale chlapi by si s tím zajisté ještě více pohráli. Co takhle použít jako základ? Jaké maso dáváte vy?

    Reply
    • Michal

      31. 1. 2023 - 13:06

      Já jsem se naučil vařit naprosto geniální hovězí maso. Už vlastně kořecí ani nekupuji a na vepřové bych si zašel tak leda do nějakého vyhlášeného podniku. Hovězí je obecně pro bohatší společnost a to já už naštěstí po letech podnikání jsem.

      Reply
      • Estráda

        31. 1. 2023 - 13:07

        Tak to mně poraďte, v čem podnikáte a jaké nádobí používáte? Já jsem úplně ztracená v tom jak si mám nějaké peníze vydělat. Opravdu vůbec nevím jak na to jít. Trávím hodně času na internetu, ale nic moc vlastně neumím.

        Reply
        • Michal

          31. 1. 2023 - 13:07

          No, když teda zůstanu u toho vaření, tak je dobré si třeba z internetového obchodu zgastro .cz objednat sadu titanového nádobí. No a pokud trávíte hodně času na internetu, tak se třeba naučte stříhat videa a nebo dělat úpravu grafických prací. To je také budoucnost.

          Reply

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru