Od časů Pelíšků se mnohé změnilo – namísto vodečky se pod vánočním stromečkem začaly objevovat spíše láhve s kvalitním rumem či whisky. Stále ale zapomínáme, že se k tradičním českým Vánocům spíše než destiláty z Irska, Ruska nebo Kuby možná hodí něco typicky českého (nebo třeba moravského). Luxusním dárkem pro alkoholové fajnšmekry tak může být letos kvalitní ovocná pálenka.
Ideální vánoční dárek je ten, po němž obdarovaný touží, ale zároveň by si jej obvykle sám nepořídil – ať už proto, že na sobě šetří, nebo proto, že na to nemá odvahu. Podle tohoto klíče je třeba přistupovat k výběru dárků i v případě, že pořizujete láhev pálenky.
„Rozhodně je na místě zvolit pálenku od kvalitního výrobce, například z menšího řemeslného lihovaru, která může pro obdarovaného představovat nový zážitek,“ doporučuje Jakub Gottwald, majitel největšího českého prodejce řemeslných pálenek Lihovárek.cz.
Nejprve bychom se samozřejmě měli ujistit, že má dotyčný pálenky skutečně rád, a následně zjistit, jak dobře se v nich vyzná. „Pro lidi, kteří s pálenkami teprve začínají a ochutnali pouze slivovici, maximálně hruškovici, je lepší zvolit konzervativnější dárek – například některou ze slivovic oceněných na soutěži Pálenka roku,“ říká majitel Lihovárku. Pokud však máte co dočinění s člověkem, který už nějakou tu láhev vypil a rád by ochutnal něco netradičního, možnosti experimentovat jsou nepřeberné.
1) Exotika pod stromečkem
Časy, kdy se u nás pálilo jen lokálně dostupné ovoce, už jsou dávno pryč. Pálenky ale přitom zůstávají českým majstrštykem, takže jedině v našich lihovarech najdete experimentální destiláty vyrobené z banánů, ananasů či citronů. „Mnozí z nás mají Vánoce neodmyslitelně spjaty s vůní pomerančů a mandarinek. Do noty tak může osazenstvu vánoční tabule kápnout třeba mandarinkovice, kterou u nás dělají Palírna Radlík či Family Distillery House,“ říká Jakub Gottwald. Mandarinky se podle něj musí kvasit pomalou destilací při nízkých teplotách, aby byla uchována jejich typická sladká chuť.
Exotičnost nicméně pálenkám nemusí dodávat jen ovoce z dovozu. Jako dárek určitě pobaví i destilát ze salátové okurky nebo třeba taková mrkvovice.
„Zeleninové pálenky jsou naprostým unikátem, který dokazuje, kam až lze při experimentování s vypalováním zajít. Pořídit můžete například Poněšickou mrkvovici, která vznikla zkrátka proto, že v Poněšicích měli jednou příliš malou úrodu ovoce,“ vypráví majitel Lihovárku.
2) Extrémní adrenalin
Pro mnohé z nás jsou Vánoce adrenalinovým zážitkem už třeba kvůli nutnosti konverzace s některými příbuznými. Míváte-li však o svátcích doma pohodu a už vás to začíná trochu nudit, zkuste rodinné příslušníky obdarovat třeba chilliovicí. „S nápadem na chilliovici přišli v severomoravském lihovaru Family Distillery House. V podstatě se jedná o jablkovici, v níž se macerovaly chilli papričky,“ vysvětluje Jakub Gottwald.
Chilliovice je k dostání v základní variantě kombinující moravská jablka a papričky Habanero, která je dostupná i pro širší skupinu fajšmekrů. Chcete-li si však Štědrý den či navazujícího Silvestra zpestřit bobříkem odvahy, zabalte pod stromeček spíše variantu Extrem s papričkami Trinidad Moruga Scorpion či dokonce Mortal, která obsahuje vyhlášené chilli papričky Carolina Reaper.
„Když pijeme chilliovici, je vždy nutné mít u sebe brzdu v podobě jogurtu či smetany. U varianty Mortal je navíc třeba myslet na to, že zvyšuje krevní tlak a tepovou frekvenci,“ varuje majitel Lihovárku.
3) Experimentů netřeba
Na Vánoce si nicméně v oblasti pálenek mohou přijít na své i konzervativněji smýšlející konzumenti. Potrpí-li si obdarovaný na luxus a kvalitu, není nic jednoduššího, než věnovat mu jemnou pálenku ověnčenou cenami. „Mezi českými lihovary najdeme klasiky, které si dlouhodobě drží vysokou kvalitu svých produktů,“ říká Jakub Gottwald. Odpíchnout se můžete například od výsledků letošního ročníku soutěže Pálenka roku. „V kategorii slivovic například opět zvítězila Palírna U Větrného mlýna v Kuželově. Slivovicí od ní, kupříkladu letošním vítězem Horňáckou Durancií, tak určitě nic nezkazíte,“ doporučuje majitel Lihovárku.
A pokud si nejste jisti, jakému typu destilátů obdarovaný vlastně holduje, můžete mu zakoupit třeba dárkovou sadu, díky níž bude moci ochutnat třeba deset různých druhů pálenek z lihovarů po celé republice.
„Dárkové sady jsou k dostání také se skleničkami, ve speciálních dřevěných krabičkách a podobně, takže po nich obdarovanému něco zbude i poté, co pálenku samotnou vypije,“ dodává Jakub Gottwald.
4) Expertem za 24 dní
Pokud vám schází dětské vzrušení z otevírání okénka s překvapením každý den po dobu celého adventu, ale na čokoládu už jste trochu staří, pořídit si můžete něco na způsob adventního kalendáře s pálenkami. „Takzvaná degustační encyklopedie se skládá z 24 vzorků pálenek z dvanácti českých lihovarů. Najdete v ní jak tradiční destiláty typu meruňkovice či hruškovice, tak například kdoulovici či bezinkovici,“ vysvětluje majitel Lihovárku.
Díky přiložené knížce, která popisuje všechny vzorky i palírny, z nichž pocházejí, je encyklopedie také způsobem, jak se lépe seznámit s krajinou českých lihovarů. „Encyklopedie tak může být vhodným dárkem pro experty na české pálenky, ale i pro ty, kteří se experty chtějí stát,“ říká Jakub Gottwald. Čtyřiadvacetidílný epos tak může být i jakýmsi úvodním kurzem znalosti pálenek u nás.
Leave a reply