Menu

Co je nového?

Vaření pro opravdové muže: Šunkofleky

Sdílení
Text: Ifa, Foto: Youtube

Dnes si můžete trochu zavzpomínat na svoje nedávné dětství. Dobu plnou nejistot, iluzí a přehnaných očekávání. A také nadějí, že zítra bude svět lepší. Dneska už jistě iluzemi netrpíte a náladu si umíte spravit mnoha všemožnými i nemožnými způsoby. Jeden z nich, levný a zaručeně účinný, je dobré jídlo na sporáku a posléze i v lednici.

reklama

K jednoduchým stálicím české kuchyně patří jednoznačně šunkofleky, které si naprosto lehce a bez problémů připravíte k večeři. Následující den můžete sklízet plody svojí úspěšné práce v podobě studené svačiny, oběda a opět večeře. Vsadím se, že neodoláte!

Co budete potřebovat:

  • 400 g těstovin – fleky, malá vřetýnka, malá kolínka nebo cokoliv dle fantazie
  • 300 g uzeného masa – koupíte v obchodě hned vedle salámů, zavakuované a hotové. Dá se nahradit šunkou, kouskem klobásky, zeleninkou nebo třeba mozzarellou, pokud chcete vege verzi
  • 4 syrová vejce
  • hrnek mléka, sůl, pepř, dle chuti majoránka – nemusí být
  • Kyselé okurky jako příloha. Nebo syrová zelenina!

Jak už bylo zmíněno, jinou variantou jsou vegetariánské zapečené těstoviny. Místo masa můžete zapéct několik druhů sýrů, výborný je i plísňový nebo kozí. Dobrá je i zelenina, která vytvoří barevnou mozaiku. Nemůžete nic zkazit, pokud přidáte úplně všechno. Najemno nakrájenou šunku, sýr, zeleninu…

reklama

Tuším, že budete odmítavě krčit svůj ostře řezaný nos, ale musím upozornit na řapíkatý celer, který nadrobno nakrájený je úplně skvělý ve všem, tedy mimo palačinek, že… Ale vzhůru k plotně!

Do hrnce s vroucí osolenou vodou nasypte těstoviny a uvařte dle návodu na skus. Bývá to cca 8 – 10 minut. Zde je důležité upozornit, jak se to má s tou slanou vodou. I špagety a další těstoviny se dají celkem snadno pokazit, pokud se nevaří ve správně osolené vodě. My Češi jsme holubičí povahy, ale takový prchlivý Ital by vás klidně kopnul do holeně, pokud by nebyl spokojený.


Šunkofleky

Tak tedy tajemství mistra kuchyně zní: voda je správně slaná, pokud chutná jako mořská! Alespoň máte pádný důvod jet na dovolenou k moři. Bude to čistě z vědeckých důvodů! Ale zpět k těstovinám. Nesmějí být rozplizlé ani příliš tuhé. Že jsou uvařené správně, poznáte snadno. Vařečkou vylovíte z vody těstovinu, chvíli počkáte, abyste si nepopálili jazyk a druhý den kvůli tomu v práci nešišlali. Potom kousněte. Těstovina nemá drhnout, ani ulpívat na vašich krásně vybělených zubech.


Vaření pro opravdové muže: Guláš



Hotové těstoviny slijte a promíchejte, aby se neslepily. Zatím, co se těstoviny vaří, nakrájejte uzené nebo sýr, šunku atd. Můžete přidat klidně půl pytlíku mraženého hrášku, nadrobno nakrájené dvě cibule, dle chuti. Ve větším hrnku nebo třeba pivním půllitru rozšlehejte vejce s hrnkem mléka a osolte. Toto všechno přidejte do hrnce s hotovými těstovinami a důkladně promíchejte.

reklama

Vzniklou směs vlijte do sádlem či olejem vymazaného pekáčku. Navrch můžete nakrájet drobné střípky másla, ale není to nutné. Zapékejte v troubě při 180 stupních, dokud není povrch tmavě zlatavý.

Pro kontrolu píchněte do prostředku pekáče vidličkou, zda nevytékají syrová vejce. Pokud ne, máte hotovo!

K šunkoflekům se podávají odpradávna kyselé okurky, ale vy si klidně dejte rajče nebo ředkvičku! Ať máte vitamíny, vy pracanti šikovní! Tak dobrou chuť! Příště byste si dali možná něco sladkého. Co štrůdl?

Komentáře (1)

Napište váš názor

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Využíváme Akismet k redukci spamu. Zjistěte více.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru