Menu

Co je nového?

Jak na přípravu perfektní irské kávy?

Sdílení

Preferujete chuť vynikající kávy, nebo si raději dáte skleničku jemné whiskey? Proč ne obojí? Stačí přidat smetanu a můžete si užít irskou kávu, která je stále velmi populární a nechybí v nabídce téměř žádné kavárny. Tuto lahodnou kombinaci si ale můžete připravit i doma. Prozradíme jak.


Koktejly s kávou jsou známé více než 100 let. Ve vídeňských kavárnách se podávaly již od poloviny 19. století. Také ve Francii v té době znali kombinaci destilátu a kávy, a to pod názvem gloria. Jaký je původ samotné irské kávy?

Jedna z verzí připisuje autorství Joe Sheridanovi, který byl šéfkuchařem restaurace na irské letecké základně Foynes. Údajně prý přidával whiskey do kávy některým cestujícím, kteří byli po letu unavení a promrzlí.

Dělo se tak okolo roku 1943. Od té doby se irská káva rozšířila do celého světa.

reklama

Co budete potřebovat?

Na přípravu irské kávy budete potřebovat:

  • čerstvou překapávanou kávu
  • 1 nebo 2 lžičky hnědého cukru
  • 30 ml irské whiskey
  • 30% smetanu

Chcete-li si vychutnat skvělou irskou kávu, připravte si nejprve vhodnou sklenici. Nejčastěji se používá sklenice na stopce, bez ucha a o objemu okolo 250 ml. Takové sklenice na irskou kávu najdete třeba na e-shopu Barstore.cz. Tam jich naleznete několik – od jednoduchých až po elegantní z broušeného skla. Ať zvolíte jakoukoliv variantu, nezapomeňte ji před vlastní přípravou zahřát horkou vodou. Pak už přejděte k samotné kávě.


Postup jak připravit dokonalou irskou kávu

 Zapomeňte na „turka“, na irskou kávu potřebujete překapávanou, například z klasického překapávače či french pressu. Kávu nalijte do sklenice a přidejte jednu nebo dvě lžičky hnědého cukru. Pořádně promíchejte, aby se rozpustil. Poté s pomocí jiggeru (barmanské odměrky) nadávkujte irskou whiskey – stačí 30 ml, ale můžete přidat či ubrat podle svých preferencí.

reklama

Poté metličkou či v mixéru vyšlehejte vychlazenou 30% smetanu. Jen pozor, aby se ze smetany nestala šlehačka, požadovanou konzistencí je hustá pěna. Ta by měla vydržet na nápoji, nikoliv se v kávě rozpustit.

Smetanu nalévejte velmi pomalu, aby se nepoškodila struktura nápoje. Pokud si chcete zážitek ještě vylepšit, můžete navrch nastrouhat čokoládu, přidat skořici nebo zasypat kakaem.


Pokud dodržíte všechna základní pravidla, čeká vás odměna ve formě lahodné irské kávy, která vyniká chutí i vůní. Pokud budete chtít trošku experimentovat, můžete vyzkoušet i jiné varianty kávového koktejlu. Máte-li rádi rum, dostanete jamajskou kávu. Highlandskou nebo také gaelskou kávu vykouzlíte díky skotské whisky, v ruské variantě přidáte vodku a někteří dokonce preferují mexickou verzi s tequilou.


Napište váš názor

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Využíváme Akismet k redukci spamu. Zjistěte více.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru