Tak vás po týdnu opět zdravím. Možná si říkáte, k čemu mi je nějaká trapná pomazánka? Nechte si alespoň jednou v životě poradit a uvidíte, že mít v lednici nějakou vymazlenou pomazánku není vůbec marné.
Přemýšleli jste někdy, proč se vlastně pinožit, patlat, zdržovat, trápit a namáhat s vařením i dalšími kuchyňskými pracemi? Nejde jen o pochutnáníčko a neoddiskutovatelnou úsporu peněz. Jde o vaše zdraví!
Žádná éčka, konzervanty, ztužené tuky, rozemleté pet lahve a další ingredience, které by ani pes do tlamky nevzal. Pomazánka je prostě chuťová nirvána, kterou si můžete namazat na celozrnný chleba, housku, rohlík či toast.
Pomazánku si také můžete nandat do malé skleničky, třeba od dětské výživy, a donést do práce, kde ji, k závisti ostatních kolegů, budete preclíkem vkládat přímo do mlsné ústní dutiny. Ale dost planého filozofování, jde se na věc!
Vajíčková pomazánka
Ingredience: 5 vajíček, pomazánkové máslo, majolka, česnek, dle chuti cibule, lžička hořčice
Syrová vejce vložte do hrnce se studenou vodou, přiveďte k varu a povařte minimálně 6 minut. Nechte vychladnout, oloupejte skořápku. Potom je do předem připravené misky nadrobno na jemném struhátku nastrouhejte.
Oloupané stroužky česneku rovněž nastrouhejte – pokud si chcete pomazánku nosit do práce, radím česnek vynechat.
Cibulka je nejlepší ta bílá, je jemnější. Nakrájejte ji na co nejmenší kousky. Vyklepněte pomazánkové máslo a přidejte asi 3 polévkové lžíce majolky. Zbývá už jen lžička hořčice a zamíchat. Ochutnejte, nemusíte ani solit!
Tvarohová pomazánka
Ingredience: 1 tučný (červený) tvaroh ve vaničce, majolka, 1 červená paprika, kousek cukety, stonek řapíkatého celeru, pokud proti němu nechováte nenávist, sůl
V pomazánce může být nakrájená jakákoliv zelenina, kterou máte po ruce, je to jen na vaší chuti, nenechte se omezovat. Dobrý je pórek i cibule, klidně i nastrouhaná petržel.
Experimentujte, odvažte se, buďte kreativní!
Zeleninu nakrájejte co nejjemněji, přidejte tvaroh a pro zjemnění opět asi 2 lžíce majolky. Trochu osolte. Zeleninka tvaroh zahustí a vznikne kompatibilní hmota.
Rybí pomazánka
Ingredience: plechovka rybiček v tomatu, cibule, máslo nebo pomazánkové máslo, rajčatový protlak
Na této pomazánce je nejtěžší proniknout do konzervy k rybičkám. Pokud se vám povede neodtrhnout očko z víčka a nepořežete se, máte vyhráno. Rybičky vyklepněte do misky, přidejte půl kostky másla nebo celé pomazánkové máslo a dobře zamíchejte. Pokud nemáte ponorný mixér, který rozmělní suroviny do jemné kaše, můžete si pomoct vidličkou. Přidejte cibulku, ale není nutná.
Co naopak doporučuji, je ten protlak. Nenahrazujte nějakým kečupem z obarvených jablek! Pravý rajčatový protlak je tuhý a voní po rajčatech.
Dvě nebo tři lžičky budou stačit. Cítíte ten příval omega3 mastných kyselin do vašeho geniálního mozku? Každá buňka vám děkuje!
Nezbývá mi než dodat, že všechny tři recepty jsou orientační. Vy si je jistě vylepšíte o to, co máte rádi. Pro jednoho je to tavený sýr, pro dalšího strouhaný parmezán, který je vynikající ve všech třech druzích pomazánek. Masožravci mohou vylepšit pomazánku (mimo té rybí, samozřejmě) i šunkou, klobáskou nebo jemně nastrouhaným uherákem. Jak už jsem říkala, nenechte se omezovat ani v kuchyni, ani jinde! A nezapomeňte se rozdělit! Dobrý skutek se vám jistojistě vrátí! A co příště, že by šunkafleky?
Jarda
18. 3. 2019 - 19:13Mnam! Vcera jsem si pripravil vajickovou a celou ji sez..sned! Rybickovou si odpustim, protoze kdyz sem byl malej, tak si moje mama rozrizla plechovkou prst az do masa a ja mam do ted trauma z plechovek!